Betondorp

Het was een heel bijzondere dag. Vandaag had ik met een aantal vriendinnetjes van de lagere school afgesproken in Betondorp (Amsterdam). Op de Brink om precies te zijn. Het initiatief was genomen door ons klasgenootje uit Canada. Zij heeft een half jaar in Betondorp gewoond en bij ons op school gezeten. Dit was voor haar zo een mooie tijd in haar jeugd dat ze, nu ze over was in NL, graag met ons af wilde spreken in haar zo geliefde Betondorp.

betondorp2

Dus op deze regenachtige zondagmorgen op naar Amsterdam. Ik kwam het dorp binnenrijden vanaf de Zaaiersweg bij de kerk. Meteen schoot mij door mijn hoofd dat ik het altijd zo’n roteind vond lopen naar de Brink waar ik woonde. Maar met een klein dotje gas kwam ik al op de Brink aan. Huh…. het is nu echt een kippenstukje! Met een dikke glimlach rijd ik rond in dit poppendorp. Het is toch heel erg uniek. Nog steeds heerst hier een serene zondagse rust midden in Amsterdam.

Natuurlijk begint het te gieten van de regen en daar staan ze dan. De meiden uit een ver verleden. Geen spat veranderd. In de passage van de bibliotheek kletsen we kort bij. Waarna we besluiten naar Café Frankendael te gaan om rustig, droog en warm bij te kletsen. En dat hebben we eindeloos gedaan.

IMG_8235

Onze heimelijke liefdes, verdrietjes, blije momenten en alle klasgenootjes zijn de revue gepasseerd. Natuurlijk hebben we onze ‘poesie’ albums er op nageslagen.

IMG_8224

Alles met een enorme BIG SMILE. Als toetje kwam het leukste jongetje uit onze klas (inmiddels een boom van een vent)  zijn vrouw ophalen die in ons gezelschap bleek te zijn. Ze zijn al die jaren gelukkig getrouwd met elkaar. Een mooie love story ter afsluiting 🙂

IMG_8248 IMG_8254

betondorp4 betondorp5

Hier heb ik het grootste deel van mijn jeugd gewoond. Tweede huis van rechts. Het plakje worst bij slager Korrel en spelen in de passage bij de garages.

Betondorp

Een wijk met historie, verwantschap met de Amsterdamse schoolstijl, bijzondere en bekende (schrijver Gerard Reve en voetballer Johan Cruijff zijn er geboren) bewoners, ruim opgezet met veel groen in de vorm van tuinen, plantsoenen en hofjes. De buurt is gebouwd in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw en dankt haar naam aan het deel van de buurt dat uit beton is opgetrokken.

Betondorp is een rustig dorp midden in de bruisende stad. Het staat bekend om de specifieke architectuur waarbij voor het eerst op grote schaal beton werd toegepast in de constructie. Het wijkje ligt in de Watergraafsmeer, tussen de Middenweg en de Gooiseweg.

Het stratenpatroon is uniek in het stadsdeel door de stervormige aanleg rond de centraal gelegen Brink. De huizen hebben een balkon of een voor- en achtertuin. En uniek voor Amsterdam, parkeren kan gewoon voor de deur.

Het was weer een mooie dag…..

Advertenties

6 gedachten over “Betondorp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s